""

litteraTUREN GÅR TIL: En feministisk fremtid?

06.04.21
Tag med forfatter Chimamande Ngozi Adichie til det mandsdominerede Nigeria. En rejse som giver stof til eftertanke for både kvinder og mænd i alle dele af verden. For burde vi ikke alle være feminister?

Rejsemål

Nigeria set fra et feministisk perspektiv.

Overvatning

Et af Nigerias bedste hoteller. Men vær forberedt på at blive udspurgt og mistænkeliggjort af vagtmanden. For som kvinde kan du umuligt have betalt for et hotelværelse selv. Altså må du være prostitueret på vej til en mandlig hotelgæst.

Mad og drikke

Diverse caféer og restauranter. Men vær klar på at tjenerne kun hilser på din mandlige ledsager. At være kvinde er hård kost.

Vind og vejr

At være feminist kan med vejrordsprog beskrives som at bevæge sig fremad i stærk modvind.

Steder at gå ud

Lagos pulserende natteliv. Men som kvinde kan du ikke kom ind, medmindre du har en mandlig ledsager.

Ting du bør tage med

Masser af tålmodighed og udholdenhed, da du vil blive mødt med mange forskellige stereotype forstillinger om, hvad det vil sige at være feminist.

Sådan kommer du rundt

Med bil. Men du kan lige så godt forberede dig på, at parkeringshjælpen takker din mandlige ven, når du giver drikkepenge. For det må jo være hans penge, du betaler med.

Miniparlør

Feminist (udfra stereotype forestillinger) = En kvinde der...

- er ulykkelig, fordi hun ikke kan få en mand.

- hader mænd.

- hader bh’er.

- synes, kvinder altid skal bestemme.

- ikke bruger makeup.

- ikke barberer sig

- altid er vred.

- ikke har humor.

- ikke bruger deodorant.

Feminist (udfra forfatterens perspektiv) = En mand eller kvinde, som siger: Ja, vi har et problem med køn i dag, som vi må ordne. Vi skal gøre det bedre. Vi skal alle sammen, kvinder og mænd, gøre det bedre.

Godt at vide

Mænd og kvinder er forskellige biologisk set. Men mange af de forestillinger, vi har om kønnene, er skabt kulturelt. De behøver altså ikke være sådan, og vi kan ændre dem ved fælles indsats. På den måde kan vi skabe en bedre verden med lykkeligere kvinder og lykkeligere mænd.

Køn har (negativ) betydning overalt i verden – ikke kun i Nigeria.

Oplev også

At få øjnene op for kønsulighed og forskelsbehandling allerede i grundskolen i Nsukke. For selv om du får de højeste karakterer, vælger læreren alligevel en dreng som duks. For piger kan ikke være dukse. Det er et drengejob.

Lokalbefolkning

Velmenende mænd og kvinder, som giver dig antifeministiske råd, du ikke har bedt om. Heldigvis findes der også mange medfeminister.

’Vi burde alle være feminister’ af Chimamanda Ngozi Adichie kan lånes på biblioteket og som ebog og engelsk lydbog.

’Vi burde alle være feminster’ bygger på forfatterens TED talk af samme navn, som du kan se her.

Materialer