""

litteraTUREN GÅR TIL: Tibet

05.07.21
Tag til Tibets bjerge og minus 30 graders kulde sammen med naturfotografen Vincent Munier og forfatteren Sylvain Tesson, der følger i sporene på den sagnomspundne sneleopard. Sid og hold udkig og opdag imens, hvordan de mange timers ventetid i kulden giver tid til refleksion og selvransagelse.

Rejsemål

Kunlun-bjergene i Tibet.

Overnatning

En simpel lerhytte i 4.200 meters højde, teltbivuak i minus 30 grader, en nomadefamilies hytte eller en grotte i bjergskråningen i 5.200 meters højde.

Fly og transport

Først med tog til lufthaven i Paris, derfra med fly til Yushu i Kina. Dernæst tre dage i bilen gennem Østtibet inden vi når frem til de Sydlige Kunlun-bjerge.

Mad og drikke

Sort te, supper og hvad der ellers kan komme ud af konservesdåsens dyb.

Seværdigheder

Naturen, ens eget selskab og kulde: ”Time efter time med kulde, stilhed, ensomhed, et urokkeligt landskab, en hummel af sten, mineralsk orden og temperaturer under frysepunktet: Vi gik dage med uforanderlighed i møde.”

Vind og vejr

Kulde, blæst og koldt solskin. Sørg for at pakke dit varmeste tøj.

Grønne områder

Chang Tang – et pløret plateau, på størrelse med Frankrig, i hjertet af Tibet i 5000 meters højde.

Lokalt dyreliv

Når man sidder på afstand og betragter verden, ser man ting, man ellers ville have misset. Tibet har et rigt dyreliv, og på turen kan du bl.a. opleve: Yakokser, ulve, snefasan, bharal, antiloper, præriehunde, vilde æsler, kongeørn, stenugle, ræv og en pallaskat.

Ting du bør tage med

Varmt tøj, kikkert, kamera med jordens største telelinse og tålmodighed.

Sådan kommer du rundt

På Chang Tang-plateauet er der hverken veje eller byer, så en jeep er uundværlig.

Miniparlør

Chiru = Tibetansk antilope.

Sâa = Sneleopard.

Godt at vide

”For at udholde kulden under sådanne betingelser måtte man organisere sig. Hver bevægelse måtte følge et bestemt, rytmisk mønster. Man skulle finde sine handsker frem, binde sine snøre inde i soveposen, lægge hver genstand på plads i den rigtige rækkefølge, fjerne sine vanter for at tage bælte på og hurtigt iføre sig dem igen.”

Lokalbefolkning

Nysgerrige, venlige og gæstfrie.

 

'Sneleoparden' af Sylvain Tesson kan lånes på biblioteket.

Materialer