""

litteraTUREN GÅR TIL: En fattig ghetto

23.08.20
Tag med den 16-årige pige Starr til den fattige ghetto Garden Heights og kæmp for retfærdighed for barndomsvennen Khalil, der bliver dræbt af en politibetjent. En rørende, oplysende og nødvendig rejse i kølvandet på Black Lives Matter-bevægelsen!

Rejsemål

Garden Heights, en fattig ghetto.

Overnatning

Din families hus i Garden Heights eller hos din onkel Carlos i det fine kvarter Riverton Hills, når der opstår optøjer, bandekrig og skyderier i ghettoen.

Fly og transport

Al transport foregår med bil.

Mad og drikke

Snyd ikke dig selv for Mr. Reubens legendariske barbecuevinger med fritter. Ellers serverer kantinen på Williamson Preb en udmærket friturestegt kylling, og du kan altid finde alverdens snacks i tante Pams velforsynede køleskab.

Seværdigheder

De store villaer i Riverton Hills – det samme kvarter, hvor din onkel Carlos og din kæreste Chris bor, og hvor du går i skole.

Steder at gå ud

Big D’s årlige fødselsdagsfest – men pas ikke at blive fanget i skudlinjen, når der opstår bandekrig. Ved nærmere eftertanke, så bliv hellere hjemme bag lås, slå og vagthund, eller tag hjem til onkel Carlos.

Grønne områder

Den grafittiovermalede og kameraovervågede park i Garden Heights. Men pas på de rivaliserende bandemedlemmer fra King Lords og Garden Disciples.

Omgangsformer

Du skifter helt automatisk mellem slangtalende Garden Heights-Starr og veltalende Williamson Preb-Starr. Efter drabet på Khalil bliver det dog sværere at holde de forskellige Starr-personligheder adskilt.

Ting du bør tage med

Et protestskilt og is i maven, når du kæmper imod den institutionaliserede racisme, som drabet på Khalil og bagatelliseringen af det er udtryk for.

Sådan kommer du rundt

Kørt i bil af familie og venner – gerne med Tupac Shakur i højtalerne, for han var en ”rigtig” rapper med noget på hjertet.

Miniparlør

Thug life = Står ifølge Tupac Shakur for “The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody”. Et udtryk for den institutionaliserede racisme og dens konsekvenser.

Snitches Get Stitches = Svarer til ”stikkere får sting” og er slang for, at du kommer til skade, hvis du sladrer om banderne.

Just Us for Justice = Organisation, der kæmper for afroamerikaneres rettigheder. Minder på mange måder om Black Lives Matter-bevægelsen.

Justice for Khalil = Mottoet i kampen for retfærdighed for Khalil.

Reasons To Live Give Reasons To Die = Motto tatoveret på din fars overarm sammen med dit og dine søskendes navne. I er grunden til, han forlod bandemiljøet og kæmper for et bedre liv.

Hallelujah, Black Jesus = Taksigelse, når tingene – stik imod vanen – går godt.

Jordans = Slang for Jordan-sneakers.

Godt at vide

Hvis du bliver stoppet af politiet, så hold dine hænder synlige, ingen pludselige bevægelser og tal kun, når du bliver talt til. Ellers risikerer du at blive skudt på grund af din hudfarve.

Oplev også

Din venindes afstandstagen fra dig, da du begynder at kæmpe aktivt for afroamerikaneres rettigheder.

At blive truet på livet af en hardcore bandeleder.

Harry Potter læst som en historie om bander. 

Shopping

Du har ikke rigtig tid til at shoppe, da al din tid bruges enten på Williamson Preb eller i din fars købmandsbutik i Garden Heights. Sørg dog altid for at sikre dig de nyeste eller mest sjældne Jordan-sneakers, hvis du vil være på forkant med moden.

Lokalbefolkning

Alt fra fattige ghettobeboere og velhavende villakvartersbeboere, over bandemedlemmer og racistiske klassekammerater, til borgerrettighedsforkæmpere, statsadvokater og institutionelt racistiske politifolk.

’The Hate U Give’ af Angie Thomas kan lånes på biblioteket og på ebog og lydbog på både dansk og engelsk.

Materialer