""

litteraTUREN GÅR TIL: Det fortryllede land Narnia

05.02.21
Tag med de fire børn Peter, Susan, Edmund og Lucy på en fantastisk rejse gennem et magisk garderobeskab til landet Narnia, hvor Den hvide Heks har taget magten. Heldigvis rygtes det blandt skovens dyr og væsener, at landets sande konge, den mægtige løve Aslan, snart vender tilbage. Det bliver en farefuld færd, som du aldrig glemmer!

Rejsemål

Det fortryllede land Narnia.

Overnatning

Det kan anbefales at besøge skovens hyggelige hjem, som fx hos faunen hr. Tomnus (der dog ved første besøg ikke har helt rent mel i posen) og hr. og fru Bæver.

Skulle du virkelig trænge til et sted at søge ly for den kolde vinternat, kan det hårde stengulv i Den hvide Heks’ slot måske være sidste udvej.

Fly og transport

(Se Sådan kommer du rundt)

Mad og drikke

Faunen hr. Tomnus laver en skøn kop te med tilhørende blødkogt æg og ristet brød, og maden hos hr. og fru Bæver er intet mindre end fabelagtig; friskfangede ørreder og dampende varme kartofler med smør og et glas øl fra hr. Bævers store tønde efterfulgt af syltetøjsroulade.

Pas på med at tage imod hvad Den hvide Heks måtte servere af skønne lækkerier.

Seværdigheder

Den hvide Heks’ slot, der dog ikke er for sarte sjæle.

Derimod kan det anbefales at besøge de hyggelig hjem, der findes rundt omkring i skovene i Narnia – og ikke mindst det storslåede slot Cair Paravel.

Stenbordet, der er prydet med magiske inskriptioner.

Nævnes skal også lygtepælen, der står midt ude i skoven.

Vind og vejr

Den hvide Heks har ved ankomsten indhyllet landet i en endeløs vinter (uden jul) af bidende frost og snedækkede landskaber.

Steder at gå ud

De største festligheder finder traditionen tro sted på det smukke slot Cair Paravel, så hvis muligheden skulle byde sig, må dette være stedet at befinde sig.

Grønne områder

Da først den mægtige løve Aslan igen er at finde i de Narniske skove bryder foråret pludselig ud, og nu er der grønne områder, så langt øjet rækker.

Lokalt dyreliv

Alskens talende dyr og fabelvæsener (se Miniparlør) findes i Narnia – langt flere end der er plads til at nævne her, så gå endelig selv på opdagelse i skovene.

Vogt dig for ulven Maugrim, der er chef for Den hvide Heks’ hemmelige politi.

Ting du bør tage med

I garderobeskabet er der både pelsfrakker og vinterstøvler (som jo teknisk set ikke engang forlader skabet), så benyt endelig muligheden for at tage godt med varmt tøj på.

Sådan kommer du rundt

Ledsaget af bævere og skjult for mørke kræfter i ly af natten kan du bevæge dig gennem det snedækkede landskab til fods.

For de virkelig dumdristige kan det måske blive til en tur i Den hvide Heks’ kane.

Miniparlør

Faun = Menneskelignende væsen med behårede gedebukkeben, klove og ofte små horn i panden.

Kentaur = Stor menneskeskikkelse med underkrop som en hest.

Pegasus = Bevinget hest.

Dryade = Menneskelignende skovvæsen, der bor blandt skovens træer.

Nattemare = Dæmonisk væsen der plager sovende mennesker og dyr.

Fantom = Spøgelsesagtigt væsen.

Gespenst = Spøgelsesagtigt væsen.

Kimære = Et ildspyende uhyre, der er en blanding af løve, slange og ged.

Godt at vide

Hvis du også undrer dig over, hvorfor der står en lygtepæl midt ude i skoven i Narnia, kan det anbefales at læse første bind i serien, Troldmandens nevø, hvor du får netop dét og mange andre spørgsmål om landet Narnia besvaret.

Oplev også

Hele syv bøger findes der om landet Narnia, og de fortæller hver især om fjerne øer og egne, farlige og magiske væsener og store slag.

Lokalbefolkning

(Se Lokalt dyreliv og Miniparlør)

'Løven, heksen og garderobeskabet' af C.S. Lewis kan lånes på biblioteket og som ebog og lydbog.  

Materialer