Fotograf: Rachel Eliza Griffiths, 2023
Fotograf: Rachel Eliza Griffiths, 2023

Læs de forbudte bøger

15.03.24
Ytringsfrihed er mere relevant end nogensinde. Om en måned udkommer Salman Rushdies erindringsbog 'Kniv - betragtninger efter et mordforsøg'.

I 'Kniv' reflekterer Salman Rushdie over det brutale knivoverfald, han overlevede i august 2022, og dykker ned i temaer om vold, trusler og ikke mindst ytringsfriheden - et princip, han selv har betalt en høj pris for at forsvare. 

Da Rushdie i 1988 udgav De sataniske vers opstod der protester verden over, fordi værket efter sigende var genstand for udtalelser, der gik imod islam. Protesterne udviklede sig til bandlysning af værket i en række lande, drabsforsøg på flere af værkets oversættere og udstedelsen af en fatwa mod Rushdie. Siden har han levet et liv under konstant trussel, men selv i skjul blomstrer hans forfatterskab, alt imens han sideløbende indgår i debatter om religion, kulturforskelle og friheden til at udtrykke sig. Lån 'De sataniske vers' som e-bog på eReolen.

Vi sætter spot på ytringsfriheden gennem listen med forbudte bøger - værker, der ligesom Rushdies har udfordret samfundsnormer og er blevet mødt med censur og forbud. Bøgerne er ikke kun vigtige for deres litterære værdi, men som bastioner for den frie tanke. 

Kvinder uden mænd af Shahrnush Parsipur
Kort efter udgivelsen af 'Kvinder uden mænd' blev Shahrnush Parsipur fængslet for sin fremstilling af kvinders seksualitet og autonomi, som blev anset for kontroversiel i det islamiske samfund. Romanen udspiller sig midt i det iranske statskup. For fem kvinder er dette en perifer begivenhed i Teherans gader, men oprøret igangsætter kvindernes næsten umulige kamp for seksuel frigørelse og rettigheder. Romanen er stadig forbudt i Iran i dag. Som konsekvens lever Parsipur i eksil i Californien.

Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong
Romanen fra 2020 har mødt censur i USA, primært på grund af dens åbne skildring af seksualitet, LGBTQ+, stofmisbrug og vold. 'Vi er kortvarigt smukke her på jorden' er en smertefuld fortælling om krigens sår, klasse og de brutale vilkår, som minoritetsgrupper står overfor i USA. Men det er også en utrolig rørende skildring af forsøget på at finde og nå hinanden, af kærligheden mellem en mor og en søn og af kærligheden mellem to elskende.

Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur af Maya Angelou
'Jeg ved hvorfor fuglen synger i sit bur' er ganske vist skrevet for 50 år siden, men den er stadig vigtig også i 2024. Bogen er blevet forbudt på flere amerikanske skoler, primært på grund af dens åbne diskussion af race, seksuelt misbrug og racisme. Angelous selvbiografiske værk udforsker disse tunge emner med brutal ærlighed, som har været anset for ubehagelig af nogle, men essentiel for forståelsen af den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. Maya Angelou var selv aktiv i bevægelsen, og i 2010 blev hun tildelt The Presidential Medal of Freedom af Barack Obama.

Exit West af Mohsin Hamid
Romanen fra 2017 tager fat i migrationens realiteter og de udfordringer, flygtninge møder. Mohsin Hamid tegner ikke et rosenrødt billede af flygtningelejrene. Der er optøjer, mangel på mad, vand og elektricitet. Kampe mellem den oprindelige befolkning og migranterne og imellem migranterne indbyrdes. Men der findes også et håb. Romanens direkte adressering af den globale udfordring og de menneskelige konsekvenser har gjort den til genstand for debat, især i samfund, der kæmper med migrationens politiske og sociale implikationer. 

Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood
“I had thought America was against totalitarianisms. If so, surely it is important for young people to be able to recognize the signs of them. One of those signs is book-banning. Need I say more?” 

Kommentaren er fra Margaret Atwood som reagerede på nyheden om, at hendes bog var blevet forbudt i Texas. Atwoods klassiker fra 1985 bandlyses for sin dystopiske fremstilling af et samfund, hvor kvinder reduceres til fødemaskiner. Atwoods kritik af patriarkatet og religiøs ekstremisme spejler nutidens debatter om kvinders ret til fri abort, hvor der er indført forbud mod abort i 13 af de 50 delstater, hvilket har ført til, at bogen er blevet udfordret og forbudt.

Kammerat Napoleon af George Orwell
'Kammerat Napoleon' - bedre kendt som 'Animal Farm' - er til en hvis grad inspireret af George Orwells egne oplevelser som propagandaskribent for den engelske stat under Anden Verdenskrig. Det er en allegorisk kritik af stalinismen, der blev forbudt i Sovjetunionen og andre kommunistiske lande for sin satiriske fremstilling af revolutionen, der går galt. Orwells skarpe kritik af magt og korruption har gjort bogen til en evig relevant læsning om politisk ideologi og magtmisbrug.

Frankenstein af Mary Shelley
Den over 200 år gamle roman om Frankensteins monster er meget mere end gys og gotik. Den er en dybt rørende fortælling om identitet og søgen samt en påmindelse om, hvor lidt vi ved om vores medskabninger. Den blev forbudt i Kina i 1933 og i Sydafrika i 1955. Selvom den aldrig har været direkte bandlyst i USA, har den skabt kontroverser adskillige gange for dens religiøse og moralske spørgsmål, samt skildringen af menneskeskabt liv.

Mens vi venter på 'Kniv' udkommer den 16. april 2024 - samme dag internationalt - kan vi læse flere forbudte bøger på eReolen.

Oprindeligt skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden.

Tags
Materialer