Bogdage i klassen

30.05.21
Bogdage i klassen

Formålet med bogdagen i klasselokalet var at præsentere en række bøger for de unge. Bogkassen indeholdt 29 bøger, som skulle stå i klassen i ca. 2 måneder. Titlerne var udvalgt efter et diversitetsprincip, så den indeholdt både lette bøger, tykke bøger, grafic novels osv. Se en fuld liste over bøgerne her (link til bogkasse siden).

Forløbet havde en varighed af 1,5 time, og der var to bibliotekarer, der underviste. 

Nedenfor finder I nogle af elementer, som forløbet blev sammensat af:

 

Fordomsleg: 

Eleverne sidder i grupper af ca. 4. Hver gruppe får en stak bøger fra bogkassen, post-its og skriveredskaber.  Alle ved bordet vælger en bog. Nu skal de kigge på forsiden, læse bagsideteksten, og bladre lidt i bogen.  Derefter skal de skrive 3 ord på en post-it om, hvad de tror, bogen handler om, fx kærlighed, unge mennesker, at være anderledes.

Nu skal eleverne bedømme bogen med smileys.

En smiley = De vil gerne læse bogen

Smiley med lige mund = De ville kun læse bogen, hvis der ikke var andre bøger

En sur smiley = De vil ikke læse bogen

Når alle i gruppen har udfyldt post-it’en, skal eleverne skiftes til at fortælle hinanden, hvad de har skrevet og hvorfor de har bedømt bogen, som de har.

UNG:LITT spillet:

UNG:LITT-spillet har til formål at præsentere en masse bøger for eleverne på en anden måde end den traditionelle booktalk. Der er lagt vægt på gruppearbejde og konkurrence. 

Spillet består af en spilleplade, fem brikker og en terning. Det spilles i grupper af 4-5 personer. Spillebrikkerne placeres på det startfelt, der matcher dens farve. Den yngste i gruppen starter. Man slå med terningen og bevæger brikken i retningen med uret.  Den der først komme hele vejen rundt til sit eget startfelt vinder spillet.

Spillet kan spilles uden præmie, men det kan være en fordel, at der er noget at spille om. 

Anbefalet spilletid er ca. 15-20min. 

Du kan finde UNG:LITT spillet til udprint her

Trailers og interviews:

Brug af trailers og forfatterinterviews på video kan være en fed måde at præsentere bøger på. Det kan være med til at skabe et afbræk i forløbet og inspirere eleverne på en anden måde end den klassiske booktalk. 

De nedenstående links giver adgang til de to prezi-præsentationer, som blev brugt til at præsentere bogkasserne. Begge indeholder links til forskellige klip. Prezien afspilles bedst i Chrome i inkognito-mode, da der er en del Youtube-klip.

Bogkasse 1 – https://prezi.com/view/E8L9HcTlpbCPvhXl2SCd/

Bogkasse 2 - https://prezi.com/view/hvLSS7neQ5EGEjHRSgW8/

 

Filer