Lokalhistorisk Samling bliver til Rødovre Arkiv

06.02.23
Den 1. februar skiftede Lokalhistorisk Samling navn til Rødovre Arkiv. Det er dog lidt mere end navnet, der ændrer sig. Arkivet skifter nemlig status fra et lokalhistorisk privatarkiv til et kommunearkiv, der er underlagt arkivloven. Det nye Rødovre Arkiv kommer altså til at indeholde både den lokalhistoriske samling og kommunens ældste og nyeste arkivalier.

Lokalhistorisk Samling blev grundlagt i 1976 med arkivalier, billeder, malerier og nogle få genstande fra Rødovres borgere, foreninger og erhvervsliv. I løbet af årene er samlingen vokset og er også flyttet et par gange mellem biblioteket og Rødovregård. Senest i 2013 hvor samlingen flyttede tilbage på biblioteket. 
Rødovre Arkiv kommer til at samle endnu mere materiale, der kan fortælle Rødovres historie, når dele af kommunens ældste arkivalier fra 1901-1970 bliver en del af samlingen. På sigt kommer arkivet også til at indeholde kommunens digitale arkivalier i takt med, at de informationer, der ligger i kommunens IT-systemer, bliver afleveret til arkivet.
Nogle vil måske spørge, hvorfor et arkiv gemmer nye oplysninger – det er jo ikke historie endnu. MEN det bliver det engang. Faktisk hurtigere end vi lige tænker. I historietimerne i dag lærer skolebørnene om den kolde krig, der sluttede for lidt over 30 år siden og om 9/11 for lidt over 20 år siden. Og om 10 år lærer de sikkert om corona-krisen. Derfor er det vigtigt at indsamle viden om, hvad der sker i dag, så vi kan fortælle om det til de kommende generationer. 
 

Lettere adgang til Rødovres historie
Når det nye arkiv samler både private og dele af kommunens arkivalier, vil alle, der interesserer sig for Rødovres fortid, få lettere ved at finde de oplysninger, de har brug for. Slægtsforskeren, der gerne vil se, om hendes bedstefar modtog fattighjælp, arkitekten, der gerne vil se tegningerne fra byggeriet af Nyager Skole, eller sagsbehandleren, der har brug for at finde en gammel sag i sognerådsprotokollerne, kan nu alle ringe til arkivet for at finde de papirer, de har brug for. 

Hvis du leder efter historisk materiale, vil aflevere materiale til arkivet eller har spørgsmål om Rødovres historie, er du altid velkommen til at kontakte arkivet på: 
Mail: arkivet@rk.dk
Telefon: 36378720
Eller komme i arkivarens træffetid mandag kl. 10-16 på læsesalen på biblioteket.