""

Ti gode til juleferien

03.12.20
Julen kan også fordøjes med en bog. Disse bøger har både fået anmelderroser og vakt begejstring blandt bibliotekets lånere.

To beskidte og fejlernærende grønlandske børn fjernes fra deres alkoholiske mor i Upernavik og bringes til middelklasse-Humlebæk af et velmenende dansk ægtepar. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden skal udslettes. De må ikke tale grønlandsk, nævne deres biologiske mor eller skille sig ud.

Ar
Jonas fra Reykjavik vil begå selvmord. For at undgå, at det er hans datter, der skal skære ham ned fra galgen, tager han til et land, som ’er vant til lig’.
Han ankommer som den første udlænding til Syrien/Irak/Afghanistan medbringende en kuffert med en galge og en boremaskine. En prisbelønnet roman med syret, morbid humor om at bygge et land op igen efter krig.
 
Ser du månen, Daniel - 13 måneder som gidsel hos Islamisk Stat
I disse dage opsøger Daniel Rye på DR andre mennesker med dybe traumer. Selv blev han som freelancefotograf taget som gidsel af IS i Syrien og sad i fangenskab i 398 dage. Vi følger Daniels tid i fangehullet, mens familien hjemme i Danmark i dybeste hemmelighed – selv pressen røber ikke noget - får samlet de mange millioner sammen til løsesummen.
 
Bogen om Kim Wall
Midt i sorgen over at miste deres datter i en bestialsk forbrydelse besluttede Kim Walls forældre at skrive en bog om hendes liv som menneske og journalist. Hun skulle ikke huskes som et offer, men som en stærk kvinde med utallige journalistiske anerkendelser bag sig. En meget human bog, der bringer læseren rundt til verdens konfliktpunkter.
 
I dine øjne
I 1902 bliver kineseren Lai Fun udstillet i Tivoli. En affære med servitricen Gudrun resulterer i sønnen Erik, som Lai Fun aldrig accepterer. Erik vokser op i Ålborg, først på et børnehjem og siden hos Gudrun. Begge steder bliver han udsat for mobning og racisme.
 
Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage
Smukke og hjerteskærende refleksioner over tabet af sønnen, som i en svamperus hoppede ud af et vindue. Bøger om selvmord er altid voldsomme og ubærlige. Denne har også et kulturelt og litterært udsyn. Naja Marie Aidt fik i år Det Danske Akademis Store Pris.
 
Testamente
Om en dysfunktionel familie med 14 børn fra det nordlige Sverige/Finland. Det vil sige, der er kun 12, der lever. Heraf er mindst to resultat af den voldelige fars voldtægt af moderen. Børnene udvikler sig forskelligt. En bliver bøsse. En vender familien ryggen og tager en universitetsuddannelse og så er der en, der bliver ond. Undervejs brænder gården ned og der sker et mord. Men det er ikke en krimi.
 
Bullshit
Hvad får rødder til at blive rockere? Det har journalist Camilla Stockmann dokumenteret til skræk og advarsel i denne Cavlingvinder. Om en flok utilpassede med hang til knallerter og hash, som pludselig er i infight med verdens største kriminelle bande, Hells Angels.
 
Alt det lys vi ikke ser
Tolvårige Marie-Laure er blind. Hendes far konstruerer en model af deres kvarter i Paris, så hun altid selv kan finde rundt i byen. Det hjælper hende, da nazisterne indtager byen og vil ’udrense’ handicappede. 
Den tyske dreng Werner er forældreløs og bliver udtaget til en SS-skole under Hitlerjugend. På hver sin side i krigens inferno mødes de to unge.
 
Mørkeland
Nogle husker måske ’Kongekabale’, som var en publikumssucces både som film og kriminalroman. I ’Mørkeland’ er den fallerede journalist Ulrik Torp tilbage. Han kommer på sporet af fusk med stemmetallene ved det netop overståede folketingsvalg.  Og så er der noget med mordet på en ung embedsmand.

Fornyligt udkom også Fandens Forår.