Store forbilleder for små piger (og drenge)

05.03.21
Piger og kvinder er stærke – det ved vi godt! Du kan sammen med dine børn læse bøger om dem.

8.marts er Kvindernes Internationale Kampdag. Kvinder har verden over i mere end 100 år markeret denne dag, for der har været noget at kæmpe for: Ligeløn, lige rettigheder og valgret.

Kvinderne er ikke kommet sovende til noget som helst. Kampen fortsætter. Og der er mange kvindelige forbilleder at fremhæve – også for børn.

Den nye Pippi Langstrømpe?

Pippi Langstrømpe er en af de ældre heltinder i børnenes fiktive verden, og flere kommer heldigvis til.

En anden sej pige fra fiktionen er Lisa, som er hovedpersonen i serien "Håndbog for superhelte", der er letlæsningsbøger fra cirka ni år. Og så er hun for øvrigt også svensker.

Virkelighedens heltinder

Der er også mange heltinder i den virkelige verden, flere med Pippi-kvaliteter.

En af de mest aktuelle, unge heltinder er endnu en svensker: den svenske skoleelev Greta Thunberg er blevet verdenskendt klimaaktivist. Hun er blevet de nye generationers talerør. Der er allerede skrevet flere børnebøger om Greta, du finder herunder.

En anden beundringsværdig pige er pakistanske Malala Yousafzai, som blev kendt verden for sit mod og sin vilje til at kæmpe for pigers ret til uddannelse og i 2014 endda modtog Nobels Fredspris.

Forbilleder for de allermindste

I billedbogsserien ”Små mennesker, store drømme” er en række markante kvinder skildret, for eksempel den amerikanske borgerrettighedsaktivist Rosa Parks, den franske videnskabskvinde Marie Curie og en af feminismens gudmødre, filosoffen Simone de Beauvoir.

Billedbøgerne kan læses højt for børn fra cirka fem år. Men der findes også pegebøger om blandt andre Frida Kahlo og Ella Fitzgerald i serien, der kan læses fra cirka to år. 

Inspirerende godnathistorier

Man kan blive både klog og inspireret af godnathistorier, ikke mindst af de to bind "Godnathistorier for rebelske piger 1 og 2".

Hvert opslag i bøgerne rummer én fortælling om én kvinde eller pige, der har været med til at forandre verden, for eksempel Sonita Alizadeh, født i Afganistan i 1996. Hun ville ikke giftes, hun ville ud med sine ord. Hun blev rapper.

Man kan (næsten) kun drømme om det, man kan se, man kan blive. I dag tror små piger på, at de kan blive Danmarks (næste kvindelige) statsminister. Og der findes heldigvis efterhånden mange gode børnebøger om virkelige og fiktive kvindelige forbilleder.

Materialer