De forbudte bøger

31.07.19
Bøger kan være farlige - mener nogle. Gennem tiden er mange bøger blevet forbudt af forskellige årsager. Vi giver nogle eksempler her:

Religion: François de Voltaires bog Candide blev forbudt i Frankrig, fordi den gjorde grin med organiseret religion.

Salman Rushides bog De sataniske vers blev forbudt verden over, blandt andet i Iran, hvor regeringen erklærede Fatwa over Rushide. Grunden til dette er, at hovedpersonen forkaster sin muslimske tro og blandt andet begynder at spise svinekød. 

Sex: John Clelands bog Fanny Hill var en af de første erotiske romaner skrevet på engelsk. Den var forbudt i både USA og England indtil 2. Verdenskrig og i Singapore helt indtil 2015. Fanny Hill blev forbudt, fordi der var for meget sex, og man mente at det blev forklaret for eksplicit. 

Herman Bangs debutroman Haabløse slægter var tæt på at sende forfatteren i fængsel. Det endte dog ikke så galt, Herman Bang fik en bøde, og alle bøgerne blev beslaglagt. 

Politiske forhold: George Orwells populære fremtidsroman 1984 blev forbudt af Sovjetunionen, fordi den kritiserede den kommunistiske levemåde.

Chang Jungs samfundskritiske roman Vilde svaner er forbudt i Kina, fordi den kritiserer Mao og, ifølge forfatteren, fortæller den sandfærdige historie om Maos regime. 

Sprogbrug: Ray Bradburys fremtidsroman Fahrenheit 451 blev forbudt flere steder i USA fordi man mente, at sprogbruget var uanstændigt. I 1992 gik en skole i Californien så langt, at de udleverede bøgerne til eleverne med alle bandeordene streget over. 

John Steinbecks roman Vredens druer blev bandlyst i flere byer og stater i USA, blandt andet: Californien, St. Louis, Illionois, Buffalo, New York og mange flere. Alt sammen fordi man mente, at sproget i bogen er for vulgært. 

Seksualiltet: Jean Genets roman Tyvens dagbog blev forbudt, fordi den fortæller historien om en ung homoseksuels liv. I bogen er der scener, der beskriver livet som mandlig prostitueret, hvilket var helt uhørt i 1940'erne, hvor bogen udkom. 

Alex Ginos ungdomsroman George er forbudt i Kansas, fordi de på skolebibliotekerne ikke mener at børn skal læse om et barn, der er transkønnet. 

Børne og ungdomslitteratur: Lewis Carrolls bog om Alice i Eventyrland er forbudt i Kina fordi man mener, at hun tager stoffer samt at dyrene i bogen er for intelligente, og derfor gør grin med de menneskelige egenskaber. 

Suzanne Collins ungdomsbog Hunger Games var i 2011 den tredje mest cencurerede bog i USA. Det var den fordi mange kristne organisationer mener, at den opfordrer til okkulte handlinger og vold

Og så nogle af de andre: Bret Easton Ellis bog American Psycho er en af de mest forbudte bøger nogensinde. I Tyskland blev den dømt uegnet for mindreårige, og i Australien skal den sælges specielt pakket ind, så man ikke er i stand til at se forsiden. Den må iøvrigt ikke sælges til unge under 18 år.

Anne Franks dagbog er blevet forsøgt forbudt i en stat i USA, fordi man blev trist af at læse den - dette gik dog ikke igennem. 

Hvis du er nysgerrig på de forbudte bøger, kan du naturligvis låne dem hos os.

Oprindeligt skrevet af maibr, Koldingbibliotekerne.

Materialer