DR Romanprisen

Bag ordene - video med Merete Pryds Helle

Af Mette

Det er en stor fortælling om menneskehedens historie, som Merete Pryds Helle har skrevet. En roman om kærlighed, opfindelser og menneskets forsøg på at redde kloden, før det hele brænder sammen.

I bogens bærende nutidsspor bygger en flok venner deres fremtid på familier og fællesskab, mens deres forældre erkender klimasynder og forsøger at nulstille deres forbrug. Parallelt er der kapitler med nedslag i tiden gennem millioner af år, hvor ”mørkestoffer”- der er som små tænkende væsener - planter nye tanker i menneskene, så de opnår erkendelser og opfindelser, som på sigt skal få mennesket til at genskabe Big Bang.
 

Juryens motivering
 

”Merete Pryds Helles roman er smuk og poetisk, og trods klimaangst, skam og en dystopisk regn, løber kærligheden i romanen, som varme tråde, ind i læseren.  Hun sammenfletter på elegant vis det virkelighedsnære med det faktuelle og fabulerende i beskrivelsen af menneskehedens historie og livet i universet.

Det er et ambitiøst projekt, som Merete Pryds Helle har sat sig for, men hun lykkes med at samle alle trådene i en fortælling, der sprudler af fortællelyst og sproglig energi. Som altid har hun et skarpt blik for menneskers relationer, og hun viser, at den nære historie både kan rumme en god portion historisk viden og en sprudlende fantasi.

”Den store åbning” er en bog om alt det, der er større end det enkelte menneske, om at vi blot er en lille brik i et stort univers, og det er befriende læsning i en tid, hvor vi er så optaget af individet og fortællinger om os selv på sociale medier.”

Der er lagt op til samtaler om vores velfærdssamfund, når DR romanlæseklubberne i april skal diskutere Liv Duvås roman ’Ned fra himlen’.

Det knager i både velfærdssamfundet og familierelationerne i Liv Duvås roman ’Ned fra himlen’, der udspiller sig på Københavns vestegn. Hovedpersonen Maria forlader kæresten og vender sammen med sin lille datter tilbage til barndomsmiljøet i Brøndby Strand for at få hjælp fra sin familie. Familien har misbrug i bagagen, og højhusbyggeriet, som var ramme for Marias barndom, viser sig at være så forgiftet af PCB, at det skal rives ned.

Bogen viser på fremragende vis sammenhængen mellem forurening og social ulighed.

Liv Duvå debuterede i 2017 med romanen ’Vi er alle helte’, som hun modtog Munch Christensens debutantpris for. Siden har hun fået udgivet romanerne 'Rosenreglen' og 'Mødrenes hus'.

 

Juryens motivering

 ”Det er bagsiden af en velfærdsdrøm, som Liv Duvå skildrer i et levende poetisk sprog med skarpe socialrealistiske observationer. En særdeles velskrevet og tankevækkende samtidsroman om store drømme om et liv i nye, lyse boliger, der viser sig at være opført med giftige materialer og hvor den friske luft med tiden bliver forurenet ligesom vandet i kysten udenfor vinduerne.

’Ned fra himlen’ giver et varmt, troværdigt og kritisk indblik i et miljø med flossede, men stærke karakterer, der både kæmper mod systemet og sig selv, og som alligevel har overskud til at hjælpe andre.  Det er personer, som læseren kan have ondt af, men også have beundring for, fordi Duvå fremstiller dem nøgternt og med stor psykologisk indlevelse."

Der er både socialrealisme, coming of age og thriller i Ingrid Nymos originale roman 'Den røde hane’, som DR romanklubberne skal diskutere i februar. 

I 'Den røde hane' møder vi den unge kvinde Roberta, som sammen med sin kæreste er flyttet tilbage til sin barndomsegn, Thy, og arbejder som hjemmehjælper. Roberta ønsker sig i modsætning til sin kæreste et barn, mens ekskæresten Silas, der stadig bor i lokalområdet, spørger i kulissen.

Roberta er forbundet til egnen og de lokale, hvilket gør det svært for hende at sætte grænser overfor de ældre i hjemmeplejen. Det bliver ikke nemmere, da en pyroman bryder løs i området og skaber mistænksomhed i lokalsamfundet. De ældre thyboere taler dialekt, hvilket forankrer romanen yderligere i det vestjyske.

'Den røde hane' kan lånes som ebog på eReolen.
Ingrid Nymo (f.1992) har tidligere udgivet romanen 'Kloster', der blev shortlistet til Munch Christensens debutantpris.
 

Juryens motivering

I juryen, som nominerer bøgerne til DR Romanprisen, sidder Mette Willumsen, Kåre Poulsen og Hanne Barslund fra DR samt Lise Vandborg fra bibliotekernes nationale redaktion. Juryen motiverer nomineringen således:
 
"Ingrid Nymo fortæller med sprogligt overskud om livet i Thy, hvor det vilde vestjyske landskab bliver gjort nærværende i et sanseligt sprog, og hvor det buldrende hav og landskabet med dets heder og moser danner en perfekt baggrund for en række karakterer i forskellige generationer.  

Egnens ældre er beskrevet med stor ømhed og ofte gennem dialoger med både varme og humor. Deres erindringer fletter sig ind i Robertas egne oplevelser fra egnen og skaber på den måde både fortællingen om en landkommunes ud- og afvikling og de forskellige generationers udfordringer med arbejde og familieliv.

Skildringen af de ældres liv og historier skaber forbindelser mellem bogens mange personer og deres komplicerede forhold. I det miljø forsøger Roberta at finde sig selv og drømmer om at blive gravid, alt imens hun er i tvivl om hun er klar til at tage ansvar for et barn. 

’Den røde hane’ tager læseren med til udkantsdanmark på en solidarisk måde og berører temaer som transkønnethed, psykiske lidelser, ensomhed og udfordringer i omsorgsarbejdet. Ingrid Nymo dvæler ikke ved tragiske skæbner, men borer sig direkte ind i fællesskabets hjerte og undersøger, hvordan livet i et lille vestjysk samfund kan være både som ung og som gammel."
 

Bag ordene - video med Ulrikka S. Gernes

’En pige forlod værelset’ af Ulrikka S. Gernes er nomineret til DR Romanprisen 2025 og er til debat i bibliotekernes romanlæseklubber i januar.

Med debutromanen ”En pige forlod værelset” bidrager Ulrikka S. Gernes til rækken af aktuelle romaner om overgreb i fortiden. Som 14-årig blev Gernes groomet af en 46-årig forfatter og ven af familien. Hendes autofiktive roman er med fiktive personer, men bygger på forfatterens oplevelser som ung og senere som voksen i konfrontationen med de mennesker, der svigtede. Bogen taler således ind i tidens #MeToo-debat.

 

Jeg-fortælleren i bogen, Tanja, vokser op i et kunstnerhjem i 1980’erne, hvor forældrene er mest optagede af sig selv og farens kunst. Til en fernisering møder hun en ven af familien, en feteret forfatter. Den kun 14-årige pige bliver fascineret af ham, og de indleder en korrespondance, som udvikler sig til et langvarigt forhold.

 

Juryens motivation for nomineringen:

I juryen, som nominerer bøgerne til DR Romanprisen, sidder Mette Willumsen, Kåre Poulsen og Hanne Barslund fra DR samt Lise Vandborg fra bibliotekernes fælles redaktion. Juryen motiverer valget således:

 

"Den rystende historie om grooming og svigt er en stærk fortælling om smertefulde erfaringer og konsekvenser af et overgreb. I sin beskrivelse af det unge pigesind fører Gernes læseren direkte ind i de sårbare år hos en pige med det virvar af modsatrettede følelser, der hører teenageårene til: Lysten til oprør og grænseoverskridende adfærd på den ene side og behovet for at blive holdt om på den anden side. Forelskelsen, sværmerierne for det andet (voksne) køn, og det begær, som hun endnu ikke har ord for. Ulrikka Gernes er lyriker, og det smitter af på sproget, som er poetisk, elegant og legende, og som med sin lyse lethed får bogens handling til at stå om muligt endnu mørkere og uforglemmelig."

 

Hør Naja Marie Aidt fortælle om sin roman Øvelser i mørke, som er til debat i bibliotekernes Romanklubber i december.