Cavling-prisvindere

03.01.19
Journalisterne Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fra Berlingske modtager den fornemme journalistpris Cavling for at afdække hvidvask i Danske Banks estiske afdeling.

Fra Cavling til boghylden
Flere af de tidligere modtagere af Cavlingprisen har skrevet bøger om det emne, som de får prisen for.  Flere af bibliotekets mest efterspurgte forfattere har modtaget prisen. Puk Damsgaard fik den i 2015, og Peter Øvrig Knudsen i 2007.  

Cavlingprisvinder er noget helt specielt
En Cavlingprisvinder er ofte karakteriseret ved at behandle et aktuelt, men nyt tema, hvor man har benyttet nye kilder, være vedholdende for at nå sit mål, og gået andre veje for at skaffe sit stof hjem.

Læs nogle af de tidligere vindere

 • Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen
  Fik prisen i 2017 for deres bog Bullshit. Om en flok Amagerrødders opgør mod den verdensomspændende bande, Hells Engels.
   
 • Puk Damsgaard, DR
  Fik prisen i 2015 for 'sin indsigtsfulde, modige og menneskelige reportager fra konfliktfyldte områder i Mellemøsten samt for bogen Ser du månen, Daniel.'
   
 • Ulrik Dahlin, Information
  Fik prisen i 2011 sammen med Anton Geist. 'Prisen er givet for journalisternes mere end 100 artikler, hvori de har påvist, hvordan op mod 500 unge statsløse systematisk fik frataget deres ret til dansk statsborgerskab i strid med Danmarks internationale forpligtelser.'
   
 • Jesper Tynell, DR
  Fik prisen i 2009 for 'at dokumentere, hvordan tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og hans ministerium brød loven, bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og vildledte Folketinget.For i Orientering på P1 at dokumentere, hvordan tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og hans ministerium brød loven, bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og vildledte Folketinget.'
   
 • Peter Øvig Knudsen
  Fik prisen i 2007 for hans bøger om Blekingegadebanden. Han har 'med klassisk, undersøgende journalistik, nøgtern skrivestil og gennemsigtigt kildemateriale har leveret vigtig indsigt i en del af den danske venstrefløjs aktiviteter i 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne.'

Initiativ og talent
Cavlingprisen uddeles hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent. Se mere på Journalistforbundets hjemmeside.
NB! Bøgerne på denne side er skrevet af prismodtagerne, men nogle af bøgerne har ikke noget at gøre med deres Cavlingpris.

Foto af Jonas Pryner

Oprindeligt skrevet af Helsingør Kommunes Biblioteker.

Materialer