Hvordan får du dine børn til at elske at læse?

02.08.18
Giv læseglæden videre

Den dansk-amerikanske læsekonsulent, skolelærer og bogblogger Pernille Ripp har nogle gode råd til, hvordan du kan give læseglæden videre til dine børn. Nogle af pointerne fra Pernille Ripps indlæg er:

Lav en "to-read"-liste
Alle børn bør have en liste over bøger, som de gerne vil læse. Hjælp dem med at browse efter bøger, som fanger deres interesse og skriv dem ned. Så er det altid let at komme i gang med en ny bog.

Besøg steder, hvor der er mange bøger
Tag på biblioteket eller boghandlen når det regner, når det er for varmt, eller når I har lidt tid til overs. Gør det gerne til en fast rutine at tage på biblioteket en gang om ugen for at låne nye bøger. 

Gør læsning til en social aktivitet
Det er skønt at læse en god bog og tale med andre om det efterfølgende. Gør læseoplevelserne sociale ved at arrangere bogklubber eller bog-bytning, hvor børnene kan anbefale hinanden gode bøger og låne af hinanden. Det er godt for barnet at have en voksen læsepartner, men en jævnaldrende er endnu bedre.

Læs højt
Mange forældre tror, at deres store børn er for gamle til højtlæsning, men faktisk er der mange store børn, der savner det. Find en god bog og udforsk den sammen.

Brug lydbøger
Tag en lydbog med til bilturen. Du kan evt. tage et fysisk eksemplar af bogen med også, så barnet kan fortsætte læsningen her. Mange undersøgelser viser, at brugen af lydbøger styrker børns læsevaner.

Find de rigtige bøger
Spørg din bibliotekar, boghandler, lærer eller andre professionelle til råds, når du skal finde nye bøger til børnene. Spørg også andre forældre, hvad deres børn læser og følg med på nettet, så du ved, hvad der rør sig.

Skab gode rutiner
Gør det til en fast rutine at læse hver aften inden sengetid, hver morgen inden skole eller om eftermiddagen inden aftensmaden. Uanset hvilken rutine du vælger, så sæt dig også selv med en bog. Det er vigtigt for børnene at se deres forældre læse. 

Lad børnene vælge selv
Lad sommeren være den tid, hvor man må læse lige det, man har lyst til. Det gælder også bøger, som er "for lette" eller "for svære". I sommerferien er der ingen regler. Man må kaste sig over lige den bog, man bliver draget mest af.

Hav bøger overalt
Sørg for, at der er bøger alle de steder, dine børn opholder sig. I køkkenet, i bilen, ved sofaen, på værelset ... På denne måde har børnene adgang til at læse på alle mulige tidspunkter. Mens de venter på aftensmaden, i en trafikkø, en stille stund før sengetid.

Det er okay at give op
Der er intet forkert i at opgive en bog, hvis man ikke bliver fanget af den. Når dine børn opgiver en bog, er de i gang med at opdage, hvilke bøger, de kan lide, og hvilke de ikke kan lide. Husk at stille spørgsmål, så børnene får mulighed for at reflektere over deres valg. Og hav altid en ny bog i baghånden.

Vis interesse
Spørg indtil, hvad dine børn synes om den bog, de er i gang med for tiden. Eller spørg hvilken bog de skal læse bagefter. Læs bogen sammen med dem eller læs din egen, mens du sidder ved siden af dem. Gør læsning til en del af dit liv, så det kan blive en del af deres. 

Det skal være sjovt!
Mange forældre bekymrer sig over, om deres børn nu læser nok og godt nok. Pas på du ikke presser dine børn og gør læsning til en sur pligt. Læsning skal være en sjov og dejlig beskæftigelse. 

Vi håber, du kan bruge nogle af Pernille Ripps tips til at give dine børn en masse gode læseoplevelser.

I listen herunder er nogle af de bøger, som børnene på Biblo.dk er vilde med. Måske har dit barn også lyst til at prøve en af dem. I kan sammen finde børnenes anmeldelser af bøgerne ifm. kampagnene "Sommerbogen" inde på Biblos hjemmeside.

Oprindeligt skrevet af eReolen.

Materialer
Se online
 • Ebog

Vildheks. 1, Ildprøven

Af Lene Kaaberbøl (2011)
Læs mere
Se online
 • Ebog

Mestertyven Vips. 1, Det forbandede totem

Af L. G. Jensen (2012)
Læs mere
Se online
 • Ebog

Gummi-Tarzan

Af Ole Lund Kirkegaard (2011)
Læs mere
Se online
 • Ebog

Hjerteveninder

Af Meg Cabot (2011)
Læs mere
Se online
 • Ebog

Det fortryllede slot

Af Rosie Banks (2015)
Læs mere
Se online
 • Ebog

Lyntyven

Af Rick Riordan (2018)
Læs mere
Se online
 • Ebog

Alle elsker Sigge

Af Lin Hallberg (2017)
Læs mere
Se online
 • Ebog

Kys mig nu!

Af Line Kyed Knudsen (2013)
Læs mere
Se online
 • Ebog

Rideturen

Af Line Kyed Knudsen (2016)
Læs mere
Se online
 • Ebog

Karmaboy - kometen og den onde numsekløe

Af Jacob Riising (2015)
Læs mere
Se online
 • Ebog

De ukendte

Af Kasper Hoff (2014)
Læs mere
Se online
 • Ebog

Asta og det store flytterod

Af Trine Bundsgaard (2010)
Læs mere
Se online
 • Ebog

Petrea

Af Mette Finderup (2018)
Læs mere