""

15 børnebøger shortlistet til Kulturministeriets børnebogspriser

03.03.21
Se de 15 bøger, der er shortlistet til at modtage Kulturministeriets forfatterpris og illustratorpris for børne- og ungdomsbøger.

Hvert år udpeger Kulturministeriet to af årets allerbedste børne- og ungdomsbøger skrevet og illustreret af nogle af de bedste danske forfattere og illustratorer. Som noget nyt har udvalgene i år sammensat en shortliste med 15 bøger, der er i spil til at blive nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris.
Bøgerne udvælges på baggrund af deres ekstraordinære kunstneriske kvalitet. 

Tendenser i årets shortlistede værker til forfatterprisen

Værkerne viser stor originalitet i forhold til emne, stil og målgruppe, og de dækker både helt aktuelle og eviggyldige temaer som klima, køn og kærlighed. Der findes alvor og indlevelse i skildringerne af sårbare børn og unge, og der er afvæbnende humor i mødet med livets absurditeter. Sproget er billedrigt og nyskabende, hvad enten det drejer sig om konkret poesi om fugle eller prosa om fiktive fortider og fremtider.

Tendenser i årets shortlistede værker til illustratorprisen

Der er stor diversitet i de visuelle udtryk på den børnelitterære scene, og årets mange billedbøger rummer både stramme, grafiske layouts, avantgardistiske farveflader, retro-looks, monstrøse detaljer og karikaturer. At tegneserien og den grafiske roman har fået mere og mere plads i den visuelle børne- og ungdomslitteratur afspejles også i årets shortliste. Der skabes billeder af børn og unges skrækfantasier og ønskeforestillinger, både de klassiske mareridt og de mere klimaorienterede af slagsen samt de skøre og emanciperende forestillinger.

Læs mere om bøgerne her på Kulturministeriets hjemmeside

Materialer