Irma

Før IrmaByen blev boligkvarter, dannede området sin egen lille ‘by’ i Rødovre, da Irma havde sit hovedkvarter og kafferisteri på grunden. Men oprindeligt skulle grunden være brugt til noget knap så hyggeligt.

Af Katinka Agger

Kaffevej, Mokkavej, Krydderivej, Irmavej. Sådan kender vi IrmaByen i dag, hvor de mange nye beboere har indtaget det område ved Korsdalsvej, hvor Irmas hovedkvarter lå i mange år. Men da området i sin tid forvandlede sig fra landområde til by, var det med et kort mellemspil inden for rustningsindustrien. “Midt i 1950’erne ønskede forsvarsministeriet at bygge på grunden. Det endte med en granathylsterfrabrik, som blandt andet var grunden til, at man lavede Korsdalsvej til at betjene fabrikken,” fortæller Marie Drost Aakjær, der er arkivar ved Rødovre Lokalhistorisk Samling. Fabrikken fik dog ikke mange år på bagen, før man besluttede, at der ikke længere var brug for den. Men nu var en attraktiv grund tæt på København til gengæld blevet ledig. Irmas ledelse fik øje på grunden, og i 1966 flyttede de hovedkvarteret fra Ravnsborggade på Nørrebro til Rødovre. Med tiden opstod en hel lille by på grunden.“Irma var en stor arbejdsplads, og området omkring blev hurtigt kendt som ‘baglandet’ af medarbejderne. Der var eget lægehus, sportshal og ‘Irmaskolen’, der var en skole, der skulle lære nye medarbejdere købmandsskab.
Og så gik der får på plænen foran bygningerne, ligesom der i dag går får på Vestvolden ikke langt borte,” fortæller Marie Drost Aakjær.


DET IKONISKE IRMATÅRN
Midt i området stod Irmas kafferisteri, der åbnede i 1968. Det var en tårnbygning bestående af en silo og et foranstående glashus, hvilket betød at hele produktionsprocessen var synlig udefra. “Irmatårnet blev virkelig et vartegn for området, fordi det kunne ses så langt væk fra. Især om aftenen lyste det op i mørket med alle maskinerne synlige udefra,” siger Marie Drost Aakjær.
I 1982 blev Irma opkøbt af FDB, det nuværende COOP. Kafferisteriet blev lukket i 1986, og kaffeproduktionen flyttet til FDB’s risteri i Albertslund. I 2012 flyttede resten af Irmas hovedkvarter også til Albertslund. Inden da – i 1996 –havde Rødovre Kommune imidlertid købt kaffetårnet af COOP for 100 kroner for at sikre, at det blev bevaret. I dag er området omkring boligkvarteret under udvikling. Når det står helt færdigt, kan det rumme cirka 3.000 indbyggere. Det er planen at Kaffetårnet skal blive et aktivitetshus med mad og aktiviteter og sandsynligvis også muligheden for at få en god kop kaffe.