Fagenes Fest

Trillebørsløb for betonarbejdere, tovtrækning for husmødre og et langt parade-vogntog gennem det landlige Rødovre. Fagenes Fest var i 1950’erne en fejring af Rødovres virksomheder, foreninger og mange forskellige professioner.

Af Katinka Agger

I 1950’ere blev der afholdt Fagenes Fest i Rødovre, hvor betonarbejdere blandt andet kunne dyste i trillebørsløb, smede i hammerkast, og brandmænd i at spule en tromle frem og tilbage. Dagen var en fejring af Rødovres virksomheder - men også en folkefest for foreninger og borgere. “Jeg har hørt historier fra folk, der har oplevet det som barn, og som husker det som helt fantastisk. Det var en fest for hele Rødovre, og et år var der endda et par, der blev gift under festlighederne,” fortæller Marie Drost Aakjær, der er arkivar i Rødovre Lokalhistorisk Samling. Festen startede med et optog med pyntede biler, der snoede sig gennem et Rødovre, der så meget anderledes ud end i dag. “Rødovre bestod jo mange steder af marker dengang, men optoget slog ligesom sløjfer ind omkring de områder, der  var bebyggede, og kom også forbi bondegården Islevgård, der stadig fandtes dengang. Det hele endte Stadionpladsen til den store fest,” fortæller Marie Drost Aakjær.

GUNNAR NU HANSEN MELDER TRIST AFBUD 
Fagenes Fest fandt sted årligt fra 1950-55. Programmet bød også på musik og optræden fra Rødovres foreninger, lige fra brevdueforeningen til gymnastikforeningen.
Tre gange var den ikoniske kommentator Gunnar Nu Hansen konferencier, men måtte i 1954 melde afbud i sidste øjeblik med disse ord: “Så er katastrofen indtruffet. Der er i dag truffet beslutning om, at jeg skal transmittere fodboldkampen mellem Provinsen og København.” Det foregik desværre samtidig med Fagenes Fest, så publikum måtte nøjes med mindre bag mikrofonen, men heldigvis ikke foran.


TALLERKENKAST FOR HUSMØDRE
For der var underholdning nok i de mange konkurrencer, og de var langt fra kun for mænd. “Dengang var det at være husmor jo også en fagdisciplin, og det hed jo
Fagenes Fest,” forklarer Marie Drost Aakjær. Derfor kunne man i løbet af de fem år også opleve nogle temmelig muntre fortolkninger af de huslige gøremål, såsom tallerkenkast og barnevognsstafet samt dame-strømpeskiftnings-stafet - åbenbart en nyttig disciplin for en husmor. Ved denne dyst var der desuden præmier fra butikken Strømpe-Peter på Rødovrevej 254 - en butik, som mange ifølge Marie Drost Aakjær stadig husker. Programmet til festen kunne man købe for 50 øre de første år, men fra 1953 skulle man slippe en hel krone. Til gengæld blev der de sidste år samlet hele 6.000 kroner ind, som de gamle, syge og nødstedte i Rødovre
fik glæde af.